Корнелия Нинова: Показахме нов стил в политиката -  да не водим задкулисни договорки, да се обръщаме към народа си

Борисов лъже хората, че изборите ще се проведат според резултатите от референдума. Няма технологично време

„Показахме нов стил в политиката -  да не водим задкулисни договорки, да се обръщаме към народа си и който иска да ни подкрепи”. Това заяви в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че в последните седмици са се наговорили и много небивалици -  ген. Радев е договорен и в Москва, и във Вашингтон, по време на нейно посещение, излъчен е от оръжейно лоби. „Това говори, че ни е много сбъркана политическата система и политическото мислене. Счита се за нормално отвън или корпоративни лобита да налагат кандидат. Не е говорено в Москва, Вашингтон и с никакви лобита”, категорична е тя. По думите й  ген. Радев е кандидатура на БСП и това е промяната в България - край на мисленето, че някой отвън може да ни налага и да ни дърпа конците.

Помолена да коментира на какво се дължи победата на ген. Радев, Нинова посочи няколко фактора. „Има негативен вот към правителството, към политиките им. Борисов сам се вкара в ситуация да обвързва резултата от президентските избори с вот на недоверие в парламента. Има голяма заслуга и БСП - ние издигнахме Радев, структурите на партията бяха в основата на кампанията. Има и негов личен вот, който привлече извън БСП, с качествата, които има кандидатът”, обясни председателят на БСП.

Нинова бе категорична, че няма договорка между БСП и ГЕРБ, по каквито и да било въпроси. „Издигнахме по-рано нашия кандидат, въпреки трудностите, защото хората трябва по-рано да видят кампания, дебати, тези, кандидати, кой какво мисли”, обясни тя.

„Борисов лъжеше, че имаме договорка с ДПС за подкрепа на изборите. Не сме имали договорки с политически централи”, категорична бе тя. Нинова подчерта, че фактите в подкрепата показват, че най-много гласове от процента, подкрепили Радев са: от членове на ГЕРБ 250 000, най-голямата му подкрепа след БСП, ДПС, Патриотичен фронт, Реформаторски блок, Марешки и много хора от други партии и с различни убеждения. „Не само, че не е наложен отвън, но той не е и зависим”, каза лидерът на левицата.

Попитана какво ще иска БСП от ген. Радев като държавен глава, Нинова посочи: "Да служи само на интереса на народа и да се води от него". Тя обясни, че ще се търси разумен разговор с аргументи по всички теми.

Във връзка с твърденията, че като президент ген. Радев ще промени посоката на външната ни политика, лидерът на БСП коментира, че позициите на генерала и БСП съвпадат - санкциите срещу Русия вредят на България, в никакъв случай срещу ЕС и общия ни европейски път.

Борисов лъже хората, че изборите ще се проведат според резултатите от референдума. Няма технологично време

На въпрос как ще бъдат провеждани предстоящите предсрочните избори и дали левицата ще подкрепи мажоритарен вот в два тура; задължително гласуване с евентуално наказателни функции и намаляване на субсидиите до 1 лв. или 0 лв., Нинова отговори: „Борисов за пореден път манипулира хората. На предстоящите предсрочни парламентарни избори това няма как да се случи. Въпросът не е политически, а е времеви”. Тя обясни, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, Закона за политическите партии, оформяне на нови райони в България за гласуване, което означава и нова административна карта.

Нинова подчерта, че на заседание на ИБ на БСП са били поканени експерти и по тяхно мнение е нужна поне година.  Тя поясни, че кога ще бъдат изборите зависи от отговора на питане на президента Плевнелиев до КС, дали той може да насрочи изборите. „Това, което искаме, е да отговорим на очакванията на хората, но е нужно време. Нека не ги лъжем”, призова лидерът на левицата.

БСП ще внесе предложения за промени в изборните правила, които да отговорят максимално на волята на хората

Нинова каза още, че БСП ще подготви собствени предложения за промени в изборните правила. „Поканихме най-добрите конституционалисти и юристи, които да кажат как може да се постигне целта, максимално да се отговори на очакванията на хората за промяна в политическата система. Трябва да се съобразим с тяхната воля. Дават предпоследен сигнал, че това не може да продължи. Последният ще помете всички политически сили”, коментира тя. Нинова обясни, че левицата е „за”: мажоритарен елемент в изборния процес; намаляване на субсидиите, но не на 0 лв.; обсъжда се вариант на задължително гласуване, който да бъде предложен, но е против сегашната му форма.

 

Трябва да запазим повишеното доверие в нас

 

Помолена да коментира покачването на доверието в БСП от 16% на 28%, Нинова заяви, че кампанията, кандидатурите, успехът от изборите увличат и вдигат доверието. „Този процент трябва да се защитава вече като партийно доверие. Като партия трябва да им покажем, че правилно са ни подкрепили с политики, алтернативи и националния план за развитие на България”, категорична бе тя.  

На въпрос с кой ще се коалира БСП след изборите лидерът на левицата отговори: „Сега не говорим за коалиции. Искаме спокойствие и сигурност в страната, конституционен ред, преминаване през всички процедури и парламентарни избори”.

Председателят на БСП обясни, че на срещи с отделни парламентарни групи в НС са били проведени разговори за бюджета. Тя допълни, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е обсъдила и предложенията, които ще прави за промени в бюджета. „Държим отмяната на плоския данък и въвеждане на прогресивния, не за бизнеса, а за доходите на физическите лица и намаляване на ДДС върху детските стоки и храни”, заключи Нинова.